Yleinen

Miten työelämän tuulissa enää pärjää?

Ajanpuu työhyvinvointi työntaidot coach työnohjaus johdon työnohjaus businesscoach työyhteisö tiimivalmennus rennolla otteella

Elämä on sillä tavalla mielenkiintoinen, että yleensä saamme ensin kokemukset ja sitten vasta opin. Ymmärrämme hankkia työkaluja ja menetelmiä vasta sen jälkeen, kun jotain on jo sattunut. Tämä on hyvin tyypillistä myös työelämässä.

Missään kirjassa ei kerrottu siitä, että firman johtaja voikin olla kiukkuinen juopottelija

Olen itse viettänyt koulun penkillä melkoisen tovin. Istunut siellä oppivelvollisuudet ja sen jälkeen lukuisat vapaaehtoiset kurssit ja opinnot. Opiskelulla on ollut hyvä tarkoitus, saada lisää tietoa ja osaamista. Monelta osin oivalluksia onkin syntynyt, mutta silti mikään opinto ei valmistanut siihen, että pitää ottaa työntekijän kanssa puheeksi, ettei työpaikalla saa nukkua. Missään opinnoissa ei kerrottu siitä, että firman johtaja voikin olla kiukkuinen juopottelija, eikä missään kirjassa lukenut siitä miten paljon uupumista tai saman paikan tavoittelua työpaikalla voi olla. Missään opinnoissa ei myöskään kerrottu siitä, mitkä asiat olisivat itselle helppoja ja mitkä sitten niitä, jotka stressaavat ja mitä pitää enemmän käsitellä.  Moni asia onkin koettu ensin ja sitten ehkä on osattu hakea jokin kurssi tai kirja, jossa joku kertoo edes vähän vastaavasta asiasta.

Ainoa innostunut näissä hetkissä on vain se coach

Työn tekeminen vaatii taitoja. Olemme varmasti istuneet tilaisuuksissa, jossa innostunut coach on tussi kädessä valmiina kirjoittamaan ryhmän pelisäännöt fläppitaululle. Ainoa innostunut näissä hetkissä on usein vain se coach ja ryhmä huokailee vaivaantuneena. Pelisääntöjen kirjaaminen tuntuu turhalta, koska jokainen ajattelee kyllä ymmärtävänsä ja tietävänsä, miten työnsä tekee, sillä onhan vuosia jo kertynyt 5, 10, 15, 20 jne. Se mikä näissäkin hetkissä saattaa johtaa hyvään on se, että työelämässä ei juuri ole menetelmiä erilaisten työ- tai toimintatapojen tunnistamiseen. Kiireinen työtahti ei tarjoa sallivuutta sille, että joku haluaa vieläkin esittää lisäkysymyksiä ja joku haluaa vielä miettiä. Nopeimmalta tippuu tässä kohtaa pensselit ja sitten joku pohtii, sanoiko hän jotain väärin, koska kaikki olivat niin kireitä. Jokaisessa työelämän tilanteessa onkin aina paikalla ihan niin monta tapaa ja tarvetta kuin on läsnäolijoitakin. Ajatuksia, ihmettelyjä ja tunteita näihin hetkiin mahtuukin sitten ääretön määrä.    

Eikä siihen tarvita takapenkin huutelua

Työelämän kokemukset ovat aina subjektiivisia eli kaikki kokemusmaailma muodostuu oman kokemuksen, mitä näin, mitä kuulin ja miltä se minusta vaikutti perusteella. Monella työntekijällä tai johtajalla on kuitenkin kyky havainnoida tilanne myös toisen näkökulmasta. Ymmärtäminen kantaa jonkin verran, mutta sekin saattaa lässähtää, jos on itse väsynyt, turhautunut, sanonut sata kertaa ja esittänyt kaiken maailman kaaviot animaatioilla varustettuna ja silti mikään ei etene. Tässä kohtaa coach voisi kertoa erilaisista persoonista ja tavoista hahmottaa asiat. Olen itse istunut luennolla, missä on kannustettu rekrytoimaan erilaisia persoonia ja erilaista osaamista, muuten organisaatio muuttuu yhdenkaltaiseksi. Oman johtajuuteni alkutaipaleella minun oli kuitenkin vaikea vastaanottaa hidastelua ja kyseenalaistamista, nykyään näen tämän rikkautena, asian jalostamisena, eikä siihen tarvita takapenkin huutelua, vaan sen voi tehdä laadukkaasti ja rakentavasti. Työn kehittäminen todellakin hyötyy kysymyksistä ja ihmettelystä, joiden ei tarvitse muistuttaa teräviä tikkoja, vaan pikemminkin palapelin paloja, mutta todettakoon, että näin hienolaatuinen toiminta edellyttää yhteisen dialogin osaamista. 

Tällaisessa hetkessä pärjää se, jolla on pinnalla pitäviä välineitä matkassa

Työelämä on muuttunut. Sitä samaa tapaa tai ympäristöä, jonne minäkin aikanaan astuin ei enää edes ole. Organisaatiot fuusioituivat, asiakasmäärät kasvoivat, on pitänyt brändäytyä, edustaa tuotetta tai palvelua, joskus pitää haalia voittoa ja joskus sitä ei saa tavoitella ollenkaan. Jostain pitää kuitenkin se oma paikka löytää, mikäli työelämässä pitää olla. Mitä enemmän olen työelämää pohtinut, olen huomannut, että vaikka haluaisi edetä rauhassa, voi edessä silti olla hillitön koski tai peräti putous. Tällaisessa hetkessä pärjää se, jolla on pinnalla pitäviä välineitä, jonkin verran uimataitoja sekä hoksottimet kunnossa. Työelämänreissulla voi toki pyrkiä valitsemaan maisemareitin, mutta harvemmin enää ihan tyyniä reittejä löytyy. Niin ja sitten on ne muut vesillä kulkijat, ne, jotka tulevat päin, vaikka niille sanoo, että älä tule päin. Sellaista se sitten on työelämän vaihtuvissa virroissa.

Työelämään on saatavilla hyviä työkaluja ja menetelmiä

Nyt on todettu, että kyllä työelämässä sattuu ja tapahtuu. Tavallaan se on rikkauskin ja hyvin monella meistä ilmaantuu matkan varrelle myös hetkiä, joissa voi tehdä valintoja uusista opinnoista, tehtävistä tai työympäristöistä. Matkan varrella iso hyöty on siitä, jos myös itse kasvaa ja kehittyy. Tilanteisiin on mahdollista saada joustavuutta ja itsetutkistelustakin on hyötyä, kunhan muistaa muuttaa kokemukset pelastaviksi välineiksi ja hyviksi hoksottimiksi. Työelämän seikkailuihin on siis saatavilla hyviä työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla oppii myös valitsemaan itselle sopivia polkuja. Muihin kulkijoihin voi suhtautua kevyemmin, kun ymmärtää, että siellä samassa vedessä nekin ovat ja olennaista on pitää oma kurssi kunnossa.

Nauru tai hymy olisi suotavaa edes viikkotasolla toteutuneena

Työelämässä ei tarvitse nauraa joka päivä, mutta nauru tai hymy olisi suotavaa edes viikkotasolla toteutuneena. Jos haluat keventää työn kuormaa, oivaltaa asioita uudella tavalla, niin oikein paljon tervetuloa Ajanpuun TyönTaito coachingiin ja työnohjaukseen ihan itsekseen tai sitten koko työporukan kanssa. Tapaamiset muokataan tilanteen mukaan ja käytämme juuri sellaisia menetelmiä, jotka auttavat tilanteessasi eteenpäin.

Ajanvaraus ja coachingpolku

Ajanpuun coach ja työnohjaaja on Tuija Levo, joka on mm. Certified Supervisor and Coach of Leaders and Executives sekä monet työelämän koukerot läpikulkenut projektiasiantuntija ja toimitusjohtaja. Ohjaamistapa on tilanteeseen integroitua ja inspiroivaa valmennusta. Tapaamiset voidaan järjestää etänä, jyväskylän toimistolla tai ryhmäohjauksissa myös työnantajan tiloissa. Klikkaa tästä yhteystietoihin tai TyönTaidot coaching ja työnohjaus sivuille. Palaillaan asiaan.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *