Kuulen työssäni paljon tarinoita siitä, miten hyvän olon eteen on jo tehty paljon työtä. Tehdään hyviä päätöksiä, jotka kantavat hetken ja sitten olo taas muuttuu huonommaksi. Keinot alkavat olla vähissä ja juuri siinä hetkessä väsyneenä, voi tuntua mahdottomalta löytää seuraavaa askelta.
On hyvin tyypillistä, että kohtaamme asiat monta kertaa
Tämä on kuitenkin juuri se hetki, mistä on hyvä alkaa. Siihen hetkeen on jostain tultu ja se hetki voi olla hyvä muistutus siitä, että nyt on aika muuttaa asioita. Hyvinvoinnin polulla on hyvin tyypillistä, että joudumme kohtaamaan asiat monta kertaa. Tämä kaikessa yksinkertaisuudessaan johtunee siitä, että emme useinkaan usko ihan ensimmäisellä kerralla. Muutoksen kutsu saattaa näkyä niin, että ajatukset muuttuvat raskaiksi tai keho muuttuu kireäksi jotain asiaa lähestyttäessä. Tämä voi kertoa siitä, että tuo asia ei enää toimi meille. Meillä on ennen saattanut olla ajatusmalleja, joilla pystymme sivuuttamaan tunteet ja esiin tulevat ajatukset, vaan tällä kertaa tässä on jotain tosi sitkeätä ja olo vain pahenee. Entä jos se onkin juuri se muutos, jota olet toivonut?
On niin helppo ihmetellä tuttavan tarinaa
On hyvin inhimillistä pitää asioista, jotka ovat meille tuttuja ja tuttuuden kautta turvallisia. Olet varmasti kokenut tämän jo pelkästään kahvihuoneen tai luokkatilan istumispaikasta. On niin mukava valita sama paikka vielä toisena päivänä. Tämä tuttuuden kaava toistuu meillä kuitenkin myös isommissa asioissa. Muutos voidaan kokea pelottavana tai juuri nyt siihen ei koeta olevan edes voimavaroja. Kahvihuoneen tuoli on mielestäni pieni valinta ja se voidaan meistä jokaiselle hymyillen sallia. Isommassa kuvassa on kuitenkin hyvä havaita, että tuttuuden kautta toistuva asia ei kuitenkaan ole meille aina paras mahdollinen. On niin helppo ihmetellä tuttavan tarinaa elämäntilanteesta, suhteesta tai ongelmasta, johon hän selvästi palaa aina vain uudelleen. Sitten omassa elämässä, sivuutamme tuon selkeyden ja haluammekin pitää kiinni tuosta ihan parhaasta tuolista, siitä, jossa lämmittävä juoma maistuu niin lohdulliselta.
Parhaimmillaan meille syntyykin myötätuntoa ja tietoisuutta
Olen iloinen voidessani kertoa, että jopa solmuisiin tilanteisiin on kuitenkin löydetty ratkaisuja. On hiljalleen löytynyt uusia näkökulmia ja sitä kautta saatu jopa uutta tietoa. Meitä usein auttaa, kun asiaa katsotaan rehellisesti ja on lupa tuntea juuri niitä tunteita, mitkä itsellä nousevat pintaan. Olen itsekin oppinut jopa niin paljon, että selkeä lähestyminen asioihin auttaa, vaikka huomaisi itse olleensa se, joka tulkitsi tilannetta väärin. Parhaimmillaan meille syntyykin myötätuntoa ja tietoisuutta, jonka avulla tilanteet voidaan tarkastella laajemmasta näkökulmasta. Tällä on siis iso vaikutus siihen, että kuinka paljon harmittaa, jos vierailija onkin istahtanut siihen omaan tuoliin.
Asialla on aina monta puolta
Tietoisuus on lähestymistapa, joka sallii sen, että asioissa on monta puolta, eikä mikään niistä ole sen enempää oikein kuin väärinkään. Meillä on tapana tehdä tulkintaa asiasta sen mukaan, millaisia tunteita se meissä herättää. Olemme neutraaleja asioissa, joissa joku muu puhaltelee punaisena ja sitten meitä taas ärsyttää ihan toisenlainen asia. Näillä reaktioilla on usein juuret menneisyydessä ja jokaisella on omat käsityksensä ja kokemuksensa, jotka hämmentävät mielemme soppaa. Sitten jos sattuu olemaan kovin väsynyt, ehkä kipeä ja ehkä vähän turtunut juuri tähän vireillä olevaan asiaan, voi syntyä jälleen uusi reaktio tai pahimmillaan ajatuskehä, joka vain tuntuu kasvavan. Mitä jos asia onkin nyt sitkeimmillään, koska sinulla onkin mahdollisuus päästä siitä eteenpäin?
Mieltä voi treenata
Asiat harvemmin ovat sitä, miltä ne juuri nyt näyttävät. Olen jo puhunut reagoinnista, menneisyyden kokemuksista, tilanteen tulkinnasta, väsymyksestä ja siten kokonaisuuteen voidaan vielä lisätä yksi iso avain. Mieltä on mahdollista treenata ja asioita on helpompi kohdata, kunhan käytössä on itselle sopivat työkalut ja mielen avaimet. Mieltä voidaan suunnata meitä tukeviin ajatuksiin sen sijaan, että toistellaan pessimismin aina auttavan. Mieltä voidaan ohjata etsimään ratkaisuja, jotka vievät meitä eteenpäin, sen sijaan että tutkimme miinuspuolia. Mielen muuttumiseen tarvitaan myös halua kehittyä ja ymmärrystä siitä, että toimintamallien muuttaminen ei aina ole helppoa. Se on mahdollista, mutta se edellyttää muutosta. Voit nyt nauttia lämmittävän juoman lempikupista ja lempipaikalla istuen ja jos kuitenkin tunnet olevasi valmis ottamaan uutta suuntaa, niin laitahan minulle viesti.
Ystävällisin terveisin,
Ajanpuun Tuija
Kirjoittaja on johdon työnohjaaja ja hyvinvointivalmentaja Tuija Levo, joka puhuu mielen hyvinvoinnista, oman potentiaalin löytämisestä ja on erikoistunut avaamaan ajatus- ja tunnelukkoja ohjauksen sekä kehollisten hoitojen avulla. Näitä Kehon ja mielen avaimet hoitoja on saatavilla Jyväskylässä ja ohjauksia myös etänä.