Uutiset

Lasten ja nuorten hyvinvointia luontaisesti

Lasten ja nuorten luontaishoidot

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen luontaishoidoilla

Lasten ja nuorten hyvinvointi, on asia, joka puhuttaa paljon tällä hetkellä. Kuinka pitää olo turvallisena ja rauhallisena, vaikka ympärillä kuohuukin? Kuinka tukea lapsen hyvinvointia? Miten auttaa, jos lapsella on kasvukipuja? Vatsavaivoja? Tai pelkoja? Miten pitää omakin mieli tasapainossa?

Lasten hyvinvointia voidaan tukea fyysisesti ja henkisesti. Tärkein asia on tasapainoinen arki, jossa on tilaa ja mahdollisuus toteuttaa lapselle mielekkäitä asioita. Ravinto, uni ja liikkuminen muodostavat jo hyvän pohjan kasvulle ja kehitykselle. Lapsen hyvinvointia voidaan tukea myös luontaishoidoilla ja yksi hoitomuoto, joka soveltuu lapsille jo vauvasta lähtien, on vyöhyketerapia. Lasten vyöhyketerapiassa kehon vyöhykealueita, erityisesti jalkapohjia, painellaan ja hierotaan kevyesti. Hoito hellii koko kehoa ja rauhoittaa mieltä. Lasten vyöhyketerapiassa hoidoilla on saatu hyviä vaikutuksia mm. koliikkiin, vatsavaivoihin, kasvukipuihin, yökasteluun sekä pelkojen ja jännitysten vähenemiseen. Ajanpuun hoitoon voi tulla myös yhdessä vanhemman kanssa, jolloin olo kevenee ja helpottuu molemmilla. Täältä pääset lukemaan artikkelin koliikkihoidosta Onko vauvallasi koliikkia? Vyöhyketerapia voi auttaa | Vauva | Vau.fi

Nuoren elämässä tapahtuu paljon. Oma kasvu ja muutokset kuluttavat energiaa ja on hyvin tyypillistä, että muutokset vaikuttavat mielenkiinnon kohteisiin ja toisinaan myös kaveripiiriin. Nuoren keho muuttuu ja nuori tasapainottelee lapsuuden ja nuoren aikuisuuden välillä. Jo yläasteella pitää tehdä ensimmäiset valinnat tulevasta opinahjosta ja valintoihin vaikuttavat omat unelmat, mutta usein myös kaveripiirin suunnitelmat. Ystävien keskusteluaiheet vaihtuvat, oman kehon tarkastelu lisääntyy ja ajatuksia suuntautuu ihmissuhteisiin. Nuori mieli etsii omaa paikkaansa, kokien samalla isoja sisäisiä muutoksia. Nuorten hyvinvointia, kasvua ja kehitystä voidaan tukea luontaisilla tavoilla. Kehon muutoksia sekä omaa kehoyhteyttä voidaan vahvistaa vyöhyketerapialla. Nuorten vyöhyketerapiassa hyviä tuloksia onkin saatu mm. kasvun tukemiseen, kehoyhteyden vahvistamiseen, unenlaatuun, lihaskipuihin, ihottumiin ja mielen tasapainottamiseen. Ajanpuun hoidoissa huomioidaan mielen sekä kehon yhteys ja siten helpotusta on saatu myös ikävistä kokemuksista, kuten kiusaamistapauksista tervehtymiseen. Nuorten mielenterveyden tukemiseen on saatavilla erilaisia palveluita ja lisätietoja voi lukea esim. nuorten mielenterveystalon sivuilta Tervetuloa Nuorten mielenterveystaloon!

Viimeisenä vielä lempeä kannustus eli yksi olennainen asia lasten ja nuorten hyvinvoinnista puhuttaessa on vanhempien hyvinvointi. Lapsi seuraa jo vauvasta alkaen ympäristöään ja oppii sitä seuraillen, miten maailmaan ja elämään tulee suhtautua. Lapset kuulevat ja näkevät myös silloin, kun luulemme heidän olevan uppoutuneita peleihinsä tai kirjoihinsa. Lapselle puhuminen, kysymysten kysyminen ja rohkaisu ovat tärkeitä. Lasta kannattaakin kannustaa kertomaan kuulumisiaan ja kokemuksiaan. Vanhempana kannattaa myös huomioida, että oma paha olo tai epävarmuus kääntävät herkästi ajatuksia sisäänpäin. Kun oma perspektiivi kapenee, vihaisuus voi kasvaa ja kärsivällisyys lyhentyä. Tällöin on hyvä itseään muistuttaa, että lapsi ei ole näiden tunteiden aiheuttaja. Rentoutuminen, hellittäminen ja pienikin hetki yhdessä puuhastellen parantaa oloa sekä vanhempi-lapsi suhdetta.

Lasten ja nuorten hoidoista sekä vyöhyketerapiasta voit kysyä lisätietoja osoitteesta [email protected]. Olen kasvatustieteilijä ja toiminut pitkään kasvatus- ja ohjaustyössä mm. nuorten parissa. Kirjoittamishetkellä olen 5-vuotiaan pojan äiti ja toimin Ajanpuun kouluttajana sekä luontaishoitajana.

Tuija Levo